Трудове навчання 9 клас

 Інструктаж з техніки безпеки під час дистанційного навчання

01.04.2024. Тема: Плетіння мандали

Мандала - сакральний символ, використовуваний при медитаціях в буддизмі, ритуальний предмет.
В принципі, мандала - це геометричний символ складної структури, який інтерпретується як модель всесвіту, «карта космосу». 
Такі божественні символи вишивають на тканини, малюють на піску, виконують кольоровими порошками і роблять з металу, каменю, дерева.
У Латинській Америці індіанське плем'я уичоли плели мандали з ниток, і називалися вони обереги Ojo de Dios (читається як "охо де діос"), або "Око бога". Сам процес не відрізняється трудомісткістю, а результат виглядає дуже ефектно.

ПРАКТИЧНА РОБОТА

Створити мандалу з ниток (пряжі, стрічок тощо) використовуючі будь-яку технологію виготовлення поробки

Відео майстер-клас "Мандала з ниток"
Відео "Як створити Стрінг-Арт Мандала "



Презентація "Дудлінг"

Урок № 4. Біоніка

Подивись відео Біоніка1 і Біоніка2. Презентація до уроку

Домашнє завдання

Виконай інтерактивну вправу "Біоніка в проєктуванні" та зроби ескіз малюнка виробу з елементами біоніки (графічно або у будь-якому редакторі)

Урок № 5. Графічна грамота


Технічний малюнок, клаузура
Презентація "Графічна грамота. Технічний малюнок"
Подивись презентацію і зверні увагу на відео.

 Домашнє завдання: 

Виконати технічний малюнок геометричного тіла - куба (або паралелепіпеда). Розміри обрати самостійно  

Творчий проєкт "Листівка до свята". Вибір об'єкта проєктування. Моделі-аналоги.
Творчий проєкт "Листівка до свята". Добір матеріалів та інструментів.
Творчій проєкт "Листівка до свята". Технологія виготовлення виробу.
Як зробити величезну прикрасу для своеї кімнати!Веселі Саморобки!

ІІ семестр

Творчий проєкт "Нове життя старим речам". Вибір об'єкта проєктування.
Виконати інтерактивну вправу
Надання старим речам нового життя "Декоративний килимок"
Вибір об'єкта проєктування
Творчий проєкт "Ізонитка"
Творчий проєкт "Кінусайга"


Охорона праці під час приготування їжі

Професія Кухар

Професія помічник кухаря

Перші страви української кухні. Технологія приготування перших страв
Перші страви української кухні. Квест
Що їли на Русі? Історія Української Кухні / Про Борщ та Вареники
БУЦИКИ - старовинна УКРАЇНСЬКА страва | Готуємо ШВИДКО | Смачна УКРАЇНСЬКА КУХНЯ | Кухня як Релакс
Такого ВИ ЩЕ НЕ ЇЛИ | Скуштуйте УКРАЇНСЬКИХ ОБЛИЗНІВ | АВТЕНТИЧНА українська кухня | Кухня як Релакс
БОГРАЧ | Суп Бограч Рецепт | Бограч в домашніх умовах | Українські страви | Євген Клопотенко
Староукраїнська страва ЗАТІРКА💥Вертаємося до свого коріння
КОЦЮРБА: старовинна українська страва
Тетеря. Козацький Суп із Пшона. Традиційні Українські Страви.
Дуже Смачний Зелений Борщ від Тетяни Літвінової. Рецепт Зеленого Борщу. 
Буряковий квас / Квас з буряка для борщу ДАВНІЙ І ПРОСТИЙ рецепт. Так готували 100 років тому
Червоний борщ на Буряковому Квасі. Рецепт Смачного Українського Борщу.
Як Приготувати Смачну Рибну Юшку. Прості Та Смачні Українські Страви.
Як Приготувати Смачну Традиційну Окрошку на Айрані? Холодний Літний Суп.
Оформлення страв для подачі. Подача супа. Правила подачі перших страв. Оформлення страв

НАВЧАЛЬНИЙ МОДУЛЬ 2: «КУЛІНАРІЯ»

Урок 13.05.2023. 

Тема: Другі страви української кухні 

Другі страви української кухні. Страви з овочів
Книдлі з м'ясом на основі картопляного тіста
Голубці з рисом та м'ясом

Завдання:

Виконати інтерактивні вправи

Національні страви
Страви в "Енеїді"

Урок 22.04.2023. 

Тема: Квест (крупи)

Всі ми не раз задавалися питанням, які каші найкорисніші для нашого організму? 
"Біле золото" півдня. Де і як вирощують рис в Україні
Як варити смачний рис: способи і пропорції для різних видів крупи
Бюджетні суші вдома. Швидко і смачно
Що готувати коли НЕМАЄ СВІТЛА 💡 Можна просто ЗАПАРЮВАТИ каші 😲 Євген Клопотенко
БАТЛ іноземних і УКРАЇНСЬКИХ страв 💛💙 Палюшки 🥔 ДЕРУНИ 🧅 Овочевий суп | Євген Клопотенко

Завдання:

Виконати інтерактивну вправу

Тест по крупам

Урок 15.04.2023. 

Тема: Асортимент круп

Асортимент крупи залежить від особливостей її складу, способу обробки поверхні, величини крупинок, чистоти
Презентація "Асортимент круп"
Виробництво пшона
Пшоняна каша / Лікар- дієтолог
Що їли козаки? Козацька страва - куліш | Євген Клопотенко 

Завдання:

Виконати інтерактивні вправи

Цікаві факти про крупи
Складники страви Куліш

Урок 08.04.2023. 

Тема: Обробка, технологія приготування.

Ні для кого не секрет, що однією з найкорисніших страв на сніданок є каша, адже це важливий елемент збалансованого і здорового харчування, джерело повільних вуглеводів, які дають відчуття насичення на довгий час.
Існує багато способів приготування каш: їх можна запарювати або варити, на воді або на молоці, з додаванням сиру чи курки, меду або горішків.
Згідно з дослідженнями, особливою популярністю користуються молочні каші, які на сніданок обирають приблизно 45% українців.

Презентація "Крупи: обробка, технологія приготування страв"
Виробництво гречаної крупи
Виробництво кукурудзяної крупи
Каша з крупи кукурудзяної Екстра. Приготування
Молочна рисова каша

Завдання:

Виконати інтерактивні вправи
Первинна обробка круп
Приготування каші

Урок 25.03.2023. 

Тема: Найкорисніші каші. Каша з пшениці.

Каші – це приблизно від 200-350 ккал в 100 г, але зате вони насичують організм вітамінами і мінералами. Багато з нас звикли включати в свій раціон кашу, як доповнення до основної страви. Однак, як стверджують фахівці, каші це повноцінний продукт, який вкрай необхідний нашому організму для нормальної роботи. 
Всі ми не раз задавалися питанням, які каші найкорисніші для нашого організму? 
 Пшениця як злакова рослина була відома древнім народам ще за 4 тис. Років до н.е. і в багатьох релігіях вважалася священною рослиною. На території нашої країни пшениця з’явилася близько 5 тис. Років тому. Спочатку поширення отримав дикий вид пшениці, з якої отримували полбу, пізніше з’явилися більш врожайні і м’які сорти пшениці. Пшениця у української людини завжди була символом багатства і достатку. Зараз з пшениці в України виробляють пшеничну і манну крупу, пшеничні пластівці, борошно. Після обробки залишаються висівки, які також використовуються з користю для здоров’я в народній медицині. Пшенична каша – це страва української кухні, відоме в України з давніх часів. Каша з пшениці, упарена в українській печі, була на столі і в будні, і в свята. У наш час каша не користується такою популярністю як раніше, але, все ж, займає гідне місце в раціоні харчування.




Шкода пшеничного каші 
Поряд з корисними властивостями, пшенична каша має і свідчення, коли її вживати не варто: 
  • знижена кислотність шлунка; 
  • метеоризм; 
  • період після операції.


Манна каша
Манну кашу можна або дуже любити, або дуже не любити. Так чи інакше, дитинство без неї не обходиться
Манка — це перемелені зерна пшениці, частина з яких йде на виготовлення борошна, а більш дрібні частинки — на манку. 
Користь манної каші
Манка добре засвоюється і не подразнює шлунок, тому її часто дають тим, хто дотримується дієти за медичними показниками. Її також рекомендують їсти тим, хто має захворювання органів шлунково-кишкового тракту — у цій каші мало клітковини, яка зазвичай викликає метеоризм. Манна каша містить такі вітаміни, як B1, потрібний для стимуляції роботи головного мозку і B2, який допомагає синтезувати нервові клітини. Калій, що міститься у манці, допомагає нормально функціонувати серцевому м'язу, а магній — підтримує стан кісток. Велика кількість вуглеводів сприяє швидкому насиченню і доданню енергії, тому манну кашу полюбляють спортсмени.

Шкода манної каші
На жаль, манка абсолютно марна для тих людей, які не мають проблем зі здоров'ям. До того ж, вона більш калорійна, ніж інші каші, тому з її кількістю потрібно бути обережними. Глютен, що міститься у каші, також може несприятливо впливати на організм. Він погіршує всмоктування речовин. Всупереч популярній думці, манну кашу краще не давати дітям до трьох років, оскільки дитячому шлунку нелегко перетравити таку велику кількість вуглеводів. Саме тому багато дітей не полюбляють манку — їм просто некомфортно після неї. До того ж, через вищезгаданий глютен у дитини можуть проявитися різні алергії.

Виробництво крупи «Артек»
Процес приготування каші "Артек". 
Секрет приготування манної каші
Кус кус з овочами і філе курки (Сумська Ольга)

Урок 18.03.2023. 

Тема: Найкорисніші каши.

Мультфільм "Маша і ведмедь"
Ні для кого не секрет, що однією з найкорисніших страв на сніданок є каша, адже це важливий елемент збалансованого і здорового харчування, джерело повільних вуглеводів, які дають відчуття насичення на довгий час.
Існує багато способів приготування каш: їх можна запарювати або варити, на воді або на молоці, з додаванням сиру чи курки, меду або горішків.
Згідно з дослідженнями, особливою популярністю користуються молочні каші, які на сніданок обирають приблизно 45% українців.

Страви з круп. Технологія приготування других страв
Приготування каш різної консистенції: розсипчастої, в'язкої та рідкої

Завдання:
Виконай інтерактивну вправу
 1. Який злак?
 2. Каша як щоденна та обрядова страва українців

Урок 04.03.2023.  Тема: Бутерброди різних країн світу.

Як приготувати смачний Український бутерброд
Як приготувати смачний Польский бутерброд
Як приготувати смачний Французький бутерброд
Як приготувати смачний бутерброд з Естоніі
Як приготувати смачний бутерброд з Фінляндіі

Урок 11.02.- 18.02.  Тема: Хліб та зернові. «Архаїчне ядро» української кухні

Протягом багатьох століть хліб, хлібні вироби та страви з зернових становили основу харчування українців. Починаючи від найдавніших прісних коржів, як готували на території Україні тисячі років тому, до безлічі складних хлібобулочних виробів, якими, наприклад, захоплювався Бальзак, подорожуючи Україною.
В середньовічній Україні (і пізніше) хліб переважно випікали з житнього борошна, рідше – з ячменю та вівса. Пшеничний хліб здебільшого готували на великі свята: Різдво, Великдень або на честь весілля.
Взагалі слово «жито» ще в часи Київської Русі мало настільки широке значення, що ним називали будь-яку їжу взагалі.
Зазвичай випікали житній хліб на заквасці, хоча й страв із прісних коржів вистачало. І за часів Київської Русі, і в рецептах 19 століття можна знайти згадки про хлібну закваску на основі хмелю.
До речі, в 12 столітті православна церква для причащання обрала дріжджовий хліб, на відміну від католицької, яка надала перевагу пісним просвирам.
В різних регіонах України до жита додавали різні домішки. Наприклад, в 19 столітті на Слобожанщині, випікаючи житній хліб, додавали гречане борошно, на Західній Україні – вівсяне та кукурудзяне, на Полісся ж додавали картоплю.
В «Енеїді» Котляревського слово «хліб» згадується 20 разів. Навіть боги, вирушаючи в гості один до одного, беруть з собою хліб та сіль.
В цій же «Енеїді» згадується понад 50 страв з борошна.
Бальзак в одному з листів згадував про 77 видів українського хліба.
З різного часу знаходимо згадки про різноманітні каші – з проса, ячменю, вівса, пшениці, гороху, сочевиці. Приблизно з XIII — XIV ст. поширюється також гречка. Дуже поширеними були кашоподібні страви з борошна: гречана лемішка, пшенична або житня соломаха, вівсяне толокно, пшоняні малаї. При чому часто вони були ферментованими: вівсяний кисіль, житньо-гречана кваша і все таке інше.
Баба-шарпанина – запіканка з тіста та дрібної риби.
Лемішка – страва з гречаного борошна. У горщик з підсоленим окропом всипали підсушене гречане борошно, постійно перемішуючи і розтираючи його, щоб не утворювались грудки. Потім цю загуслу кашу ставили у піч упрівати на одну годину. Їли з вурдою, висляком або обсмаженою цибулею.
Куліш –  щось середнє між кашою та супом, страва, яку готували з пшона та до якої зазвичай додавали сало, цибулю та часник. Іноді готували з м’ясом або навіть з рибою.
Кваша – дещо схожа на кисіль страва з гречаного та житнього борошна з солодом. Іноді до неї додавали фрукти та ягоди.

Бутерброди

Бутерброди. Класифікація та види бутербродів. Основні види харчових продуктів.
Технологія приготування відкритих бутербродів
Технологія приготування закритих бутербродів
Технологія приготування закусочних бутербродів
Технологія приготування бутербродів. Квест
Закриті ГАРЯЧІ БУТЕРБРОДИ
Майстер-клас з приготування бутербродів з яйцем пашот
50+ идей бутербродов для детского праздничного стола

Як приготувати смачний Український бутерброд
Як приготувати смачний Польский бутерброд
Як приготувати смачний Французький бутерброд
Як приготувати смачний бутерброд з Естоніі
Як приготувати смачний бутерброд з Фінляндіі


Історичні відомості про кулінарію

Професія кухар: історія та опис

Практично кожен з нас може приготувати цілком їстівне, а іноді й просто смачна страва. Але одна справа - зробити що-небудь смачненьке для себе і своєї сім'ї, і зовсім інша - готувати їжу відмінної якості і смаку для 100 чоловік щодня. Сьогодні, як і впродовж багатьох століть, професія кухар затребувана, адже людина постійно потребує їжі, бажано не тільки смачною, але й корисною.


ВІД МАМОНТІВ ДО НАШИХ ДНІВ ...

Першим кухарем в історії людства став первісний мисливець, випадково обсмажити шматок своєї здобичі на багатті. Печерні люди, скуштувавши приготоване таким чином м'ясо, стали постійно смажити його на багатті. І досить скоро, методом «проб і помилок», з'ясували, що у когось мамонт виходить соковитим і смачним, а у деяких взагалі неїстівним. Звичайно, приготування їжі стали довіряти тому, у кого виходило смачніше. Таким або приблизно таким чином зародилася професія кухар.
Однак першими професіоналами кулінарії, які, готуючи іншим, заробляли собі на життя, були критські кухаря, наймані для приготування їжі царським солдатам приблизно за 2000 років до н. е. Уже в Стародавньому Римі багато багаті і знатні городяни воліли довіряти приготування їжі спеціальним людям, які вміють готувати, а не невільникам і рабам. Саме в Римі відомий у той час гурман і кухар Апіцій створив перші кухарські школи.
Правителі Древньої Персії високо цінували смачну їжу, і кухарі, які зуміли здивувати східних владик незвичайним стравою, щедро винагороджувалися. Проте існували й інші традиції, так, в Спарті до мистецтва кулінарії та професії кухаря ставилися зневажливо, вважаючи все це надмірностями.
Історія професії кухар знала як періоди запаморочливих злетів, так і застою. Після тривалого періоду застою лише наприкінці Середніх століть, за часів великих відкриттів, коли в європейські країни стали проникати різноманітні східні прянощі і спеції, кулінарне мистецтво стала стрімко розвиватися. З тих пір йде постійне кулінарне суперництво між Італією і Францією. У розвитку кухарського мистецтва брали участь не тільки професійні кулінари, але і вчені мужі і навіть державні діячі. Кардинали Мазаріні і Рішельє створювали нові страви, а великий філософ Мішель Монтень написав цілий трактат "Наука їжі". Сучасні італійські ресторани досі готують страви, придумані великим композитором Россіні, а французи пишаються внеском у національну кулінарію Оноре де Бальзака та Олександра Дюма-батька.

У XIX столітті в більшості європейських країн були створені курси, на яких навчали кулінарному мистецтву.

Опис професії Кухар


Урок 2 . Тема: Раціональне харчування

Раціональне харчування – харчування здорових груп населення, яке забезпечує постійність внутрішнього середовища (гомеостаз) і підтримує життєві прояви організму людини на високому рівні за різних умов праці та побуту.
Використовують також терміни "правильне харчування", "науково обґрунтоване", "оптимальне", "збалансоване", "адекватне" тощо. Для характеристики принципів раціонального харчування застосовують певні поняття. Харчовий раціон – це склад і кількість харчових продуктів, вжитих протягом доби. Їжа – суміш приготовлених продуктів. Харчові продукти – природні або штучні поєднання харчових речовин, які є найрізноманітнішими органічними та неорганічними сполуками.
Диспропорція в хімічному складі раціонів (нестача одних компонентів і надмірна кількість інших) – основний чинник розвитку "хвороб цивілізації", тобто хронічних неінфекційних захворювань. Їжа постачає надлишкову кількість енергії за нестачі біорегуляторних та захисно-реабілітаційних компонентів. Тому необхідно забезпечувати збалансоване та повноцінне харчування за мінімальної енергетичної цінності.
Раціональним (від лат. ratio – розумний) називається харчування, що задовольняє енергетичні, пластичні та інші потреби організму, при цьому забезпечує необхідний рівень обміну речовин. Раціональне харчування сприяє збереженню здоров’я, опору шкідливим факторам навколишнього середовища, високій фізичній й розумовій працездатності, а також активному довголіттю.

До харчового раціону висуваються певні вимоги.

1. Енергетична цінність раціону повинна покривати енергозатрати організму. 
2. Належний хімічний склад із оптимальною кількістю збалансованих між собою поживних речовин. Добра засвоюваність їжі залежить від її складу і способу приготування. 
3. Високі органолептичні властивості їжі: зовнішній вигляд, консистенція, смак, запах, колір, температура.  
4. Їжа має бути різноманітною за рахунок широкого асортименту продуктів і різних прийомів їх кулінарної обробки.  
5. За своїм складом, об’ємом та способом приготування їжа має створювати відчуття насичення. 
6. Санітарно-епідемічна безпечність.

Раціональне харчування передбачає три основних принципи: енергетичну рівновагу, збалансованість та дотримання режиму харчування.
Перший принцип (енергетична рівновага) має на меті відповідність між енергетичною цінністю добового раціону харчування та енерговитратами організму.
Енерговитрати організму залежать від статі (у жінок вони нижчі в середньому на 10%), віку (у літніх людей вони нижче в середньому на 7% у кожному десятилітті), фізичної активності, професії. В середньому, потрібно вживати 2000 -2500 ккал на добу.
Другий принцип (збалансоване харчування) означає, що кожен організм потребує конкретну кількість харчових речовин, які повинні надходити в певних пропорціях. Білки є основним будівельним матеріалом організму, джерелом синтезу гормонів, ферментів, вітамінів, антитіл. 
Жири володіють не тільки енергетичною, а й пластичною цінністю завдяки вмісту в них жиророзчинних вітамінів, жирних кислот, фосфоліпідів. 
Вуглеводи – основний паливний матеріал для життєдіяльності організму. До розряду вуглеводів відносяться харчові волокна (клітковина), що відіграють важливу роль у процесі травлення і засвоєння їжі. Важливе значення для правильного обміну мають мінеральні речовини й вітаміни.
Відповідно до принципу збалансованого харчування, забезпеченість основними харчовими речовинами має на увазі надходження білків, жирів, вуглеводів в організм у строгому співвідношенні.
Білками має забезпечуватися 10 – 15% добової калорійності, при цьому частка тваринного і рослинного білків повинна бути однаковою.
Оптимальний обсяг споживання жиру – 15 – 30% калорійності.
Вуглеводами має забезпечуватися 55 – 75% добової калорійності, основна їх частка припадає на складні вуглеводи і тільки 5 – 10% – на прості вуглеводи (глюкоза).
Третій принцип (режим харчування) передбачає дробність харчування (3 – 5 разів на добу), регулярність (в один і той же час) і рівномірність. Останній прийом їжі повинен бути не пізніше, ніж за 2 – 3 години до сну. Сучасна модель раціонального харчування має вигляд піраміди. Орієнтуючись на неї, Ви зможете складати збалансований раціон на кожен день.
Недбале ставлення до власного здоров’я, неправильний вибір продуктів харчування забруднюють  людський організм. Обов’язковою умовою безпеки життєдіяльності є здоровий спосіб життя.

Робота з прислів’ям.

Здоров’я- найбільший скарб людини.
Як ви розумієте це прислів’я?

Складіть асоціативний кущ «Здоров’я».
Здоров’я - спорт, заняття з фізкультури, правила гігієни, здорове харчування,загартування організму.

Як ви розумієте вислів (здорове харчування)?
Які продукти потрібно вживати?
Які крупи належать до раціону вашої родини?
Як часто у вашій родині готують страви із круп?
Яка страва з крупи найбільш розповсюджена?
Прийом «Незавершене речення»
Задля здоров'я та краси потрібно їсти …(каші).
Чим же заслужила каша таку повагу до себе?
Основною поживною цінністю крупів є білок, який легко засвоюється в організмі.
Крупи також містять різні мікроелементи та вітаміни групи В.

Раціональне харчування
Тарілка здорового харчування | Євген Клопотенко і Юнісеф

Завдання: виконати інтерактивні вправи

Виконай інтерактивну вправувправа2

Квест онлайн "Школа здорового харчування"


Урок 3. Тема: Українська кухня

Українська народна кухня - це така ж культурна спадщина українського народу, як мова, література, мистецтво, це неоціненний здобуток, яким можна і варто пишатися, який не слід забувати.

Українська кухня створювалась протягом багатьох віків, тому вона в певній мірі відбиває не тільки історичний розвиток українського народу, його звичаї, традиції та культуру.

Для української кухні притаманним є :

Значне вживання страв з борошна та круп, зокрема виробів із кислого житнього й пшеничного борошна, пирогів, короваїв, калачів, а також із прісного тіста: вареників, галушок, млинців, киселів, каш, а також хліба з маком і медом. Оскільки в Україні домашнім вогнищем здавана була вариста піч, то наші предки готували переважно варену, тушковану й печену їжу.

Навіть чумаки, які возили сіль з Криму й Приазов'я, та запорозькі козаки у походах робили у землі тимчасову пічечку — кабицю і готували в ній традиційні страви — куліш і кашу, лемішку й галушки.

Відеорозвідка "Українські страви - символи країни"
Українська кухня визнана однією з кращих в світі
10 українських страв, які дивують іноземців

Завдання: виконати інтерактивні вправи

Українські національні страви
Українські страви
Знайди українську страву

Урок 01.02-.04.02. Українська народна кухня


Як формувалась українська кухня

Помідорами, гречкою чи цукром сьогодні точно не здивуєш. Вони ледь не щодня на нашому столі. А от наші предки про таку екзотику навіть й не чули.

Наприклад, основу харчування населення Київської Русі становили зернові культури. Найпоширенішим було просо, з якого виготовляли хліб. А без нього не обходилась жодна страва. Якщо каша – то з хлібом, суп – з хлібом, навіть яблука чи груші – і ті з хлібом! Іноді шматок буханця заміняв вечерю чи сніданок. Тому раціон навряд чи можна було назвати повноцінним.

У XII столітті ситуація трохи покращилась – з Азії на Україну завезли гречку, з якої почали робити борошно і крупу. На кухні у господинь з’явились гречаники, гречані пампушки з часником, гречані галушки з салом. І тільки у 15 століття раціон українців урізноманітнився звичним нам пшоном, рисом, горохом та  квасолею.

Запорозькі козаки споживали три борошняні страви, які мало чим відрізнялися: соломаху – це житнє борошно, густо зварене у воді; тетерю – житнє борошно або пшоно, зварене на квасі; та щербу – рідко зварене борошно на рибній юшці.

І тільки окремо за додатково зібрані гроші кухарі могли приготувати козакам дичину, рибу, вареники, сирники, гречані пампушки з часником та різноманітні м’ясні страви. Та й то це було зрідка, адже козаки були дуже віруючими та дотримувались посту.

А от коронна страва української кухні – борщ – з’явилась лише у 16 столітті. Але спочатку замість звичної нам  картоплі використовували ріпу, бо про бараболю в Україні не чули аж до 18 століття.

Остаточно українська кухня сформувалася  у XIX столітті, коли з’явилися помідори. Крім них наші господині почали готувати й інші овочі – сині баклажани, що вважалися раніше «бусурменські» і в їжу не вживалися;  а також цукровий буряк, з якого почали виробляти цукор, що значно збагатило народну кухню. Дешевий цукор став доступний більшості населення, а в меню з’явилися солодкі бабки, пудинги та каші. Але в той же час це позбавило українців цілої низки вітамінів та мікроелементів. Якщо раніше мед був у щоденному ужитку,  тепер його місце зайняв більш дешевий, та зовсім некорисний цукор.

Цього року Україна увійшла в топ-20 країн з найсмачнішою у світі кухнею. Проте наш раціон не складається з самого лише корисного борщу чи поживних сирників. Давно стали звичними екзотичні продукти, напівфабрикати та генно модифіковані фрукти й овочі. Наше харчування щедро оброблене синтетичними барвниками та консервантами, та майже позбавлене корисних речовин.

До того ж, через швидкий темп сучасного життя, багато хто обирає дешевий, але шкідливий фаст фуд, у якому майже відсутні вітаміни. Як наслідок – зайва вага, поганий сон та проблеми  з волоссям і шкірою.

Тож  хоч би як не змінювався спосіб життя, чим би не займалась людина,  як і тисячі років тому, нашому організму щодня необхідні вітаміни та мікроелементи. Щоб бути впевненим, що організм отримує усі необхідні речовини – можна приймати вітаміни. Будьте здоровими та красивими.

Презентація "Характерні риси української народної кухні "

Топ 10 страв української кухні, про які ми почали забувати

Завдання: виконати інтерактивні вправи

Українські автентичні основні страви

Обрядові страви української кухні. Квест

Страви української кухні. Загальні відомості про українську національну кухню

Технологія приготування страв української кухні із борошна

Страви з круп. Технологія приготування других страв






Інструктаж "Правила безпеки поводження з клєєм та ножицями"

Проект 1.  Тема:  Проектування та виготовлення виробу з використанням старих речей. Апсайклінг - мистецтво екопереробки

Проблема смиття в останні роки вийшла серед інших екологічних прооблем на перше місце. Тому звернемо погляди на народжений саме нашим часом тренд - апсайклінг. І покликаний він не тільки рятувати світ від мусороапокаліпсісу, а й давати жителям планети Земля проявляти свої творчі здібності. А також, це відмінний спосіб економії. Тобі потрібно подивитись презентацію та розібратись що таке апсайклінг, звідки він з'явився і як може допомогти місту, громаді та навіть бізнесу. 

Технології - це життя?

Що таке біоніка?

Основи біоніки у проектуванні


Нове життя старим речам 

Ролик про переробку металу в Україні

Ролик про переробку скла в Україні


Подивись відеоурок "Основні лінії креслення"

Виконай інтерактивні завдання 
1. Масштаб в кресленні
2. Креслярський інструмент
3. Типи ліній
4. Цікаві фігури
5. Перевірте свій окомір
6. Перевірте своє 3Д мислення

Подивись відеоурок "Основні правила нанесення розмірів"

Виконати креслення деталі та нанести розміри 

Основні принципи дизайну


Засоби художнього конструювання





20- 27.05.2022. Тема: Будівельне креслення

Зміст та оформлення будівельних креслеників, масштаби, що застосовуються, та умовні позначення на креслениках у значній мірі залежать від виду будівельних об'єктів, а також від призначення самих графічних документів.

Подивись відеоурок та виконай "План поверху будинку"

06 - 13.05.2022. Тема: Будівельне креслення 

Будівельними креслениками називають кресленики з приналежними до них текстовими документами, що містять проеційовані зображення споруди або її частин та інші дані, необхідні для її спорудження, а також для виготовлення будівельних виробів та конструкцій.

Подивись відеоурок "Масштаб, лінії, шрифти, формати"

Подивись відеоурок та зроби замальовку "Домівка моєї мрії"

15 - 22.04.2022. Тема: Проектування паркової ділянки графічним способом

Дитячі майданчики - неодмінний атрибут будь-якого населеного пункту, кварталу або двору, поняття з новітньої історії, що зараз отримало широке поширення по всьому світу.

Усі ми бачили їх і прекрасно можемо собі уявити дитячий майданчик. Та що там, багато хто провів там чарівні години в іграх з друзями або у своїх уявних світах.
Але що ж такие цей майданчик є? А є він майданчиком, який містить елементи дитячого вуличного ігрового устаткування, призначеного для організації дозвілля дітей. Взагалі за останні 10 років зовнішній вигляд і комплектація дитячих майданчиків сильно змінилася у бік розширення елементів оснащення. Їх можна зустріти і у футуристичній Японії, і в дикій Африці. Проте самі майданчики, як явище, отримали розвиток усього лише на початку минулого століття і з часом розвинулися в сучасні майданчики з масою елементів і призначених для досягнення різних цілей.
Дитячі майданчики підрозділяються на:
  • майданчики для дітей віком від 3х до 5-6 років;
  • майданчики для дітей 6-12 років;
  • спортивні майданчики для дітей віком до 16 років.
Комплектація дитячих майданчиків так само може сильно варіюватися залежно від вікової спрямованості, від дизайнерських рішень, чи призначений майданчик для зайняття саме спортом або майданчик покликаний надати дитині умови для усебічного розвитку.
Найчастіше зустрічаються наступні елементи:
  • гойдалки;
  • гойдалки-балансири;
  • каруселі;
  • гойдалки на пружині;
  • пісочниці.
Для зайняття спортом майданчика можуть обладнатися:
  • сходами-дугою або двома схрещеними сходами-дугами, що по-іншому називаються павуком;
  • шведською стінкою з турніком;
  • кільцями;
  • смугою перешкод (мотузяні парки в міських парках);
  • переходами (приміром, дитячий майданчик на Шатиловке).
Міська адміністрація, проводячи реновацію устаткування дитячих майданчиків, встановлює повністю нові дитячі розважальні комплекси, які і формують власне дитячий майданчик.
Як випливає з вищепереліченого, проектування і облаштування дитячого майданчика віднімає багато часу і сил, що, власне, і обумовлює залучення цілих дизайнерських або архітектурних бюро. Останні, зазвичай, притягуються міською адміністрацією для розробки унікального дитячого майданчика, який завжди служить прикрасою міського парку.

Завдяки накопиченому досвіду сьогодні в проектуванні дитячих майданчиків беруть участь різні фахівці: архітектори, дизайнери, інженери, педагоги, теслярі, художники. Нині проектуванням і установкою дитячих майданчиків частенько займаються архітектурні і дизайнерські бюро.











Практичне завдання: 
Проектування дитячого майданчика графічним способом

01- 08.04.2022. Тема: Проектування паркової ділянки графічним способом

Скейт-парк - це спеціальний майданчик, призначений для катання на ньому на скейтбордах, роликах, BMX-велосипедах, стрітбордах та самокатах. До сучасних скейт-парків висувають такі вимоги, як ідеально рівна поверхня, наявність різних перешкод та зон для виконання трюків, освітлення, дотримання всіх норм безпеки та висока міцність конструкцій. Найчастіше зводять такі майданчики на вулицях у парках або на прибудинкових територіях.








Практичне завдання: 
Проектування паркової ділянки (для активних видів спорту) графічним способом

 04-25.03.2022. Тема: Проектування паркової ділянки графічним способом

Навколишнє середовище дуже впливає на організм людини. Поліпшення його є однією з актуальних проблем сучасної науки і практики. У системі заходів щодо поліпшення навколишнього середовища в місті важливе місце займає створення зелених насаджень. За допомогою зелених насаджень створюються сприятливі мікрокліматичні й санітарно-гігієнічні умови, природне середовище, необхідне для комфортної життєдіяльності людини.

Практичне завдання: 
 
Подивись відеоурок та виконай проектування паркової ділянки графічним способом

11.02.2022.  Тема:  Страви з яєць

                        

Страви з яєць мають безліч позитивних властивостей. Вони живильні, швидко готуються. Яйця добре поєднуються майже з усіма продуктами, мають нейтральний смак, дозволяють кулінару проявити свою фантазію.

Яка будова куриного яйця. Дистанційний урок приготування страв з яєць. охорона праці та санітарно- гігієнічні вимоги.

Практична робота: подивись технологічний процес приготування  та приготовь страву з яєць з дотриманням правил безпеки праці та санітарно- гігієничних вимог

35 креативніх идей с яйцами

охорона праці та санітарно- гігієнічні вимоги

04.02.2022. Тема: Загальні відомості про українську національну кухню. 

                 

Українська національна кухня з давніх часів відзначалась великою різноманітністю страв і їх високими смаковими й поживними якостями. Народна кухня - це така ж культурна спадщина, як мова, література, мистецтво, це неоціненний здобуток, яким можна пишатися, який не слід забувати. Українські традиційні страви, гра  "Так, ні".  

Практична робота: напиши цікаві  факти про українські національні страви або рецепт української страви.

28.01.2022. Тема: Збалансоване харчування

Правильне харчування є необхідною складовою здорового та довгого життя. Воно вбереже від хронічних захворювань та забезпечить хороше самопочуття. Щоб підвищити якість свого життя, не потрібно читати десятки книг та заглиблюватись у медицину, достатньо запам’ятати основні принципи здорового раціону. І почати варто зі сніданку. 
Практична робота: подивись відео про здорове харчування та приготуй смачний сніданок.


31.12.2021. Тема: Мій стиль

Краватки, їх види. Історія краваток. Вибір краваток. Способи зав'язівання краваток. Добір краваток відповідно до власного стилю. Подивись презентацію  та виконай  завдання: пов'яжи собі  хустку (шарф)  та надішли відеозвіт(фотозвіт).





 Тема: Мій стиль.
Стилі в одязі. Врахування особливостей фігури під чвс вибору власного стилю. Види одягу та його вибір. Дрес-код.  Подивись відеоурок та виконай практичну роботу"Створення власного стилю"







Тема: Приготування Страв
11.5-13.05 Виконати тест

Повідомте учням
Код доступу 6251077
Попросіть учнів використати цей код, 
відкривши посилання
join.naurok.ua
Або надішліть посилання учням:
 https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=6251077 

04.05./ 08.05. -  Виконати інтерактивні вправи

Виробництво чаю

Класифікація чаю

Харчова цінність чаю

Тема:Гарячі напої



20.04 (21.04) Приготування гарячих напоїв. Чай

27.04 (28.04)  Кава, какао приготування

кава без кофєїна

Бутерброди, їх види
Закусочні бутерброди
Закриті бутерброди
Солодкі бутерброди

Цікаві та смачні бутерброди
охорона праці та санітарно- гігієнічні вимоги
Креативні бутерброди

Тема: Математика в мистецтві
зробити геометричну фігуру

Олімпіада з технології (2 варіант)! 

Тема: Нове життя старим речам

графічне зображення виробу

виконай вправи



Тема: Контоль якості. Презентація виробу
тести для виконання:
Код доступу 8767137
Попросіть учнів використати цей код, 
відкривши посилання
join.naurok.ua

Тема:Дизайн

Виконати вправу https://learningapps.org/display?v=pqfvwu9zk20
                                             https://learningapps.org/display?v=pfnyr0w9t20


Тема: Дизайн предметів інтер'єру
Виконати вправу  https://learningapps.org/display?v=pesqh376k20
                                              
                                             https://learningapps.org/display?v=p1k3wzumn19


Немає коментарів:

Дописати коментар